1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ModelConverterX alpha 04 release

Discussion in 'ModelConverterX' started by arno, 1/1/08.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. arno

    arno Administrator Staff Member FSDevConf team Resource contributor

    Joined:
    28/5/04
    Messages:
    21,300
    Country:
    netherlands
    After a (too) long time, here is the latest alpha version of ModelConverterX. Since the alpha 03 version a lot has changed, here is a quick summary of the changes:

    • SCASM reader improved further, so that more macros should be read in correctly now
    • Ability to export to MDL directly, ModelConverterX calls XtoMDL for you
    • Ability to scle your objects
    • Batch convert functionality added
    • Tool added to convert your SCASM file with the Macro commands to a XML placement file (not tested very thorough, so might be a bit buggy :))
    • And probably a lot more that I forgot now

    If you have any problems or suggestions for this version, please post them as a new thread in this subforum.
    Last edited: 7/1/08
  2. Ayrsimming

    Ayrsimming

    Joined:
    2/1/05
    Messages:
    110
    Country:
    scotland
    Hi Arno

    With your new release I am not seeing the object textured in the preview window. There is a message beneath saying textures are being looked for and naming the textures. I have carried out the conversion however and the textures do show up in the converted object. There does not seem to be night-time textures however?
    I have also had to continue to use the 'command line' method to produce Mdl file. I think I have the path to XtoMdl set correctly but when I opt to convert direct to a .mdl file I am only getting an .x file.

    Best wihes for 2008

    Iain
  3. arno

    arno Administrator Staff Member FSDevConf team Resource contributor

    Joined:
    28/5/04
    Messages:
    21,300
    Country:
    netherlands
    Hi Iain,

    I think it is time for a manual :). The 3D preview in the tool is not related to the X file/MDL output. Even if the 3D preview can not find them, that does not mean that the information is not converted. So that your MDL objects work fine sounds logical.

    I changed the way textures are searched a bit, to improve performance. That means that now you need to enter the folder that you want to search for textures in the options. By default I think I added a path like texture and ..\texture (relative). But if you keep your textures in another folder relative to the folder of your API macro you will have to add these paths. You can also enter absolute paths btw.

    Night textures are not yet read in correctly. That is on my wishlist and hopefully that should be working in the next version (together with correct working transparent textures).

    Is there any error message or so displayed in the log? Sounds like there might be a problem with calling the compiler. Please double check the path in the preferences as well.
    Last edited: 3/1/08
  4. Ayrsimming

    Ayrsimming

    Joined:
    2/1/05
    Messages:
    110
    Country:
    scotland
    Hi Arno

    As far as I can see I have the exporter path set okay.

    I have converted an object using option to produce .mdl file but whereas I am getting the .x file no .mdl file is produced and this message appears at the foot of the preview screen:-

    OutputFile: c:\program.MDL
    Output file after modification: c:\program.MDL
    Usage: XToMDL.exe /KEEP /NOGUI /BATCH /NOCRASH /BMP2DDS /XMLSAMPLE /XANIM /DICT:DictFileName /OUT:OutfileName Filename.X

    Iain
  5. arno

    arno Administrator Staff Member FSDevConf team Resource contributor

    Joined:
    28/5/04
    Messages:
    21,300
    Country:
    netherlands
    Thanks Iain, let me see if I can debug it further with that text. Looks like XtoMDL does not get the X file as argument or so.

    Which OS are you running?
  6. Ayrsimming

    Ayrsimming

    Joined:
    2/1/05
    Messages:
    110
    Country:
    scotland
    Hi Arno

    I am running Windows XP.

    Iain
  7. arno

    arno Administrator Staff Member FSDevConf team Resource contributor

    Joined:
    28/5/04
    Messages:
    21,300
    Country:
    netherlands
    Did you try to save your MDL file as c:\program.mdl as the log says? If not, that might be part of the problem :).
  8. Ayrsimming

    Ayrsimming

    Joined:
    2/1/05
    Messages:
    110
    Country:
    scotland
    Hi Arno

    Here is the input for the export per attached. The mdl file is to be placed in a folder created within the main folder for ModelConverterX.

    Iain
    Last edited: 10/4/09
  9. arno

    arno Administrator Staff Member FSDevConf team Resource contributor

    Joined:
    28/5/04
    Messages:
    21,300
    Country:
    netherlands
    Hi Iain,

    I think I now what the problem is. You are exporting to a folder with a space in the name, I think I forgot to put quotes around the argument passed to XtoMDL. I'll fix that as soon as possible.
  10. arno

    arno Administrator Staff Member FSDevConf team Resource contributor

    Joined:
    28/5/04
    Messages:
    21,300
    Country:
    netherlands
    New version available, including a fix for the MDL exporter bug.
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page