• Which the release of FS2020 we see an explosition of activity on the forun and of course we are very happy to see this. But having all questions about FS2020 in one forum becomes a bit messy. So therefore we would like to ask you all to use the following guidelines when posting your questions:

    • Tag FS2020 specific questions with the MSFS2020 tag.
    • Questions about making 3D assets can be posted in the 3D asset design forum. Either post them in the subforum of the modelling tool you use or in the general forum if they are general.
    • Questions about aircraft design can be posted in the Aircraft design forum
    • Questions about airport design can be posted in the FS2020 airport design forum. Once airport development tools have been updated for FS2020 you can post tool speciifc questions in the subforums of those tools as well of course.
    • Questions about terrain design can be posted in the FS2020 terrain design forum.
    • Questions about SimConnect can be posted in the SimConnect forum.

    Any other question that is not specific to an aspect of development or tool can be posted in the General chat forum.

    By following these guidelines we make sure that the forums remain easy to read for everybody and also that the right people can find your post to answer it.

Messages
3
Country
israel
I'm working on an aircraft and now I'm got to the part of wheels animation.
I did the animation in blender and it does not work for me in the sim.

<Component ID="GEARS">

<UseTemplate Name="ASOBO_GEAR_Center_Template">
<ANIM_NAME>GEAR_Center </ANIM_NAME>
</UseTemplate>

</Component>

I put all the animations of center wheel animation
And I called them GEAR_Center in blender and in script and it just did not work what to do?
 
Messages
35
Country
canada
As far as the animation itself, is it 200 frames total, with 0-100 being retraction and 100-200 being extension? When building the package, do you get any errors? In your contact points, are their gear points, and is their retraction method correct (IE If it is electrical does it get electricity?). Have you tried using a simvar watcher to see if the gears are actually able to retract? Hope this helps, best of luck
 
Messages
10,052
Country
us-arizona
Destroyer is on it. You need to make sure your landing gear 'circuit' is active in the Systems config. Find one in a stock Asobo plane that has retractables.

Also make sure you have the Behaviors mentioned for landing gear. If its fixed gear, the basics for landing gear Behavior files are in the Cessna 152 model XML.
 
Messages
22
Country
hungary
I have exactly the same problem, and I can't fix it.

1. In Blender, NLA name is 'Gear_Center', animated as 0-100 extend/retract, 101-200 steering (objects linked each other as needed, but some objects doesn't need steering so this parts animated 0-100 and placed a "dummy" keyframe to 200)
Wheel rotating NLA anim is 'Tire_C_Anim'

2. in aircraft's xml defined animation as follows:

<Component ID="GEARS">
<UseTemplate Name="ASOBO_GEAR_Center_Template">
<ANIM_NAME>Gear_Center</ANIM_NAME>
</UseTemplate>
<UseTemplate Name="ASOBO_GEAR_Left_Template">
<ANIM_NAME>Gear_Left</ANIM_NAME>
</UseTemplate>
<UseTemplate Name="ASOBO_GEAR_Right_Template">
<ANIM_NAME>Gear_Right</ANIM_NAME>
</UseTemplate>
<UseTemplate Name="ASOBO_GEAR_Left_Tire_Template">
<ANIM_NAME>Tire_L_Anim</ANIM_NAME>
<NODE_ID_STILL>TIRE_LEFT_STILL</NODE_ID_STILL>
<NODE_ID_BLURRED>TIRE_LEFT_BLUR</NODE_ID_BLURRED>
</UseTemplate>
<UseTemplate Name="ASOBO_GEAR_Right_Tire_Template">
<ANIM_NAME>Tire_R_Anim</ANIM_NAME>
<NODE_ID_STILL>TIRE_RIGHT_STILL</NODE_ID_STILL>
<NODE_ID_BLURRED>TIRE_RIGHT_BLUR</NODE_ID_BLURRED>
</UseTemplate>
<UseTemplate Name="ASOBO_GEAR_Center_Tire_Template">
<ANIM_NAME>Tire_C_Anim</ANIM_NAME>
<NODE_ID_STILL>TIRE_CENTER_STILL</NODE_ID_STILL>
<NODE_ID_BLURRED>TIRE_CENTER_BLUR</NODE_ID_BLURRED>
</UseTemplate>
</Component>

3. in systems.cfg contain gear properties:

[ELECTRICAL]
bus.1 = Name:LH_Main_BUS
bus.2 = Name:RH_Main_BUS
bus.3 = Connections:bus.1#Name:LH_BUS
bus.4 = Connections:bus.2#Name:RH_BUS
bus.5 = Connections:bus.1, bus.2#Name:Battery_BUS
bus.6 = Connections:bus.2#Name:Avionics_BUS
bus.7 = Connections:bus.1#Name:LH_Eng_BUS
bus.8 = Connections:bus.2#Name:RH_Eng_BUS
battery.1 = Connections:bus.5#Capacity:13.6#Voltage:curve.1#Name:Main_Battery ; Main Battery
alternator.1 = Connections:bus.3#iEng:0#RatedVoltage:28#Load:curve.3#Name:LH_Alternator
alternator.2 = Connections:bus.4#iEng:1#RatedVoltage:28#Load:curve.3#Name:RH_Alternator
curve.1 = 0:21, 0.1:22.5, 0.5:24, 0.9:25, 1:25.4 ; Battery voltage for capacity %
curve.2 = 0:8, 0.1:10.5, 0.5:12, 0.9:12.5, 1:12.8 ; 12V Battery voltage for capacity %
curve.3 = 0.2:0, 0.25:30, .35:65, 0.9:70 ; Load from RPM table 30A at idle speed & 70 at 90%rpm
circuit.1 = Type:CIRCUIT_GENERAL_PANEL:1 #Connections:bus.5# Power:0.5,1,20.0# Name:General_Panel_1 ; General panel
circuit.2 = Type:CIRCUIT_GENERAL_PANEL:2 #Connections:bus.1# Power:0.5,1,20.0# Name:General_Panel_2 ; General panel
circuit.3 = Type:CIRCUIT_STARTER:1 #Connections:bus.2# Power:2000, 3500, 20.0# Name:Starter_1 ; Starter 3500W
circuit.4 = Type:CIRCUIT_STARTER:2 #Connections:bus.2# Power:2000, 3500, 20.0# Name:Starter_2 ; Starter 3500W
circuit.5 = Type:CIRCUIT_FUEL_PUMP:1 #Connections:bus.7, bus.8# Power:35, 48, 20.0# Name:Fuel_Pump ; Fuel pump 24V DC @ 2A
circuit.6 = Type:CIRCUIT_FUEL_PUMP:2 #Connections:bus.7, bus.8# Power:35, 48, 20.0# Name:Fuel_Pump ; Fuel pump 24V DC @ 2A
circuit.7 = Type:CIRCUIT_STANDBY_VACUUM #Connections:bus.2# Power:5,10,20.0# Name:STBY_Vacuum ; stby vacuum
circuit.8 = Type:CIRCUIT_FLAP_MOTOR #Connections:bus.2# Power:200, 240, 20.0# Name:Flaps_Motor ; Flaps motor
circuit.9 = Type:CIRCUIT_FUEL_TRANSFER_PUMP:1 #Connections:bus.1# Power:35, 48, 20.0# Name:Aux_Fuel_Pump_A ; Flaps motor
circuit.10 = Type:CIRCUIT_FUEL_TRANSFER_PUMP:2 #Connections:bus.1# Power:35, 48, 20.0# Name:Aux_Fuel_Pump_B ; Flaps motor
circuit.11 = Type:CIRCUIT_PITOT_HEAT #Connections:bus.1# Power:30, 40, 20.0# Name:pitot_Heat ; pitot_heat 40W
circuit.12 = Type:CIRCUIT_PROP_DEICE #Connections:bus.1# Power:30, 40, 20.0# Name:prop_Deice ; deice 40W
circuit.13 = Type:CIRCUIT_GEAR_MOTOR #Connections:bus.1# Power:200, 240, 20.0# Name:Gear_Motor
.
.
.
etc.

4. However inside of Dev mode, the gears defined as "Manual", not electric, not pneumatic etc etc. - just for safe functioning and avoid missing things. But if I set gears to 'Elecrtic' nothing changed, main gears (left and right) animated as should be, and works perfectly, but the nose gear haven't any reaction, no gear retracting anim, no wheel rotating anim.

I tried everything I could, but no luck. Working on this small piece of the whole project almost a week, so I start to giving up...
Additional problem: every time when I click on "Build All" the fuel quantity goes to zero, no matter how many liters I had before...funny, isn't?

Any help or idea much appreciated!
 

Ronald

Resource contributor
Messages
967
I tried everything I could, but no luck. Working on this small piece of the whole project almost a week, so I start to giving up...
Tip1: Take a look how other developers (here and at other places) have already tackled this challenge

Tip2: From what I read here (and on other forums), the "MSFS2020 SDK" is still under serious construction, and far from industrial-grade, 100% documented and rock-stable (after each Asobo update).
So stop doubting about yourself ever ok? Just put this project away for a few days, weeks (as long as you need), and come back later with a fresh look and open mindset.
 
Messages
22
Country
hungary
Tip1: Take a look how other developers (here and at other places) have already tackled this challenge

Tip2: From what I read here (and on other forums), the "MSFS2020 SDK" is still under serious construction, and far from industrial-grade, 100% documented and rock-stable (after each Asobo update).
So stop doubting about yourself ever ok? Just put this project away for a few days, weeks (as long as you need), and come back later with a fresh look and open mindset.

Thank you for your reply, I am not an inveterate forum poster, I come here when I'm out of idea...that happened now. :)
Yes, of course, I've looked at other developers' solutions, but no luck - most of them use the same process, which doesn't work on my aircraft. I came from X-Plane 11 where any animation is much more simple than FS2020. I can animate the whole aircraft inside and outside just two or three days...but now, I struggled in it almost a week now - without any little luck. :(

One more addition:
In the 'Debug Aircraft Wheels' tell me everything works fine; main gears and also the nose gears can retract/extend, damping, steering and so on.
 
Top