1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

MS Office issue after installing 64bit driver...

Discussion in 'scenProc' started by Clutch Cargo, 4 Jul 2013.

  1. Clutch Cargo

    Clutch Cargo

    Joined:
    7 Mar 2006
    Messages:
    846
    Country:
    unitedstates
    When I installed the driver AccessDatabaseEngine_x64.exe so I can use scenProc MS Office Pro Plus starts a MS Configuration Process that can take up to a minute or two before a document or Office program opens. I mean this happens every single time I try to open any type Office documents (Word, Excell, etc.). (see screenshot).

    If I remove the driver (via Restore Point), the issue goes away. Doing research on this issue does not look promising. Apparently it takes going into the registry and performing line item editing which I really don't want to do.

    Any suggestions or anyone else experiencing this? As for now I cannot use scenProc :( and not sure what to do?

    Clutch
     

    Attached Files:

  2. MyPC8MyBrain

    MyPC8MyBrain

    Joined:
    1 Mar 2013
    Messages:
    428
    Country:
    us-california
    there's a string you must use with x64
    Arno mentions this in the Wiki
    ill see if i can pull this up
     
  3. Clutch Cargo

    Clutch Cargo

    Joined:
    7 Mar 2006
    Messages:
    846
    Country:
    unitedstates
    Thx for jumping in. I re-read the Wiki to see if I missed something but I did install it with the "/passive" option. And double-checked if I was installing Access 2010 driver.

    I will scour Google for any options. Dang, wanted to play with this a little on our 4th of July Holiday. :cool:
     
  4. arno

    arno Administrator Staff Member FSDevConf team Resource contributor

    Joined:
    28 May 2004
    Messages:
    24,826
    Country:
    netherlands
    Hi,

    I have only heard about this issue once before.

    Do you have a 32 or 64 bit version of Office?

    I am planning to use a different shapefile driver in the future, so that this dependency for scenProc is gone. So that should solve it for the future.
     
  5. Clutch Cargo

    Clutch Cargo

    Joined:
    7 Mar 2006
    Messages:
    846
    Country:
    unitedstates
    Ok, I think I am getting close. After much research on the issue I found this:

    "Here's a workaround for installing the 64-bit version of the Microsoft Access Database Engine 2010 redistributable on a system with a 32-bit MS Office version installed:

    • Check the 64-bit registry key "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Office\14.0\Common\FilesPaths" before installing the 64-bit
    version of the Microsoft Access Database Engine 2010 redistributable.

    • If it does not contain the "mso.dll" registry value, then you will need to rename or delete the value after installing the 64-bit version of the Microsoft Access Database Engine 2010 redistributable on a system with a 32-bit version of MS Office installed.

    • Use the "/passive" command line parameter to install the redistributable, e.g. "C:\directory path\AccessDatabaseEngine_x64.exe" /passive

    • Delete or rename the "mso.dll" registry value, which contains the path to the 64-bit version of MSO.DLL (and should not be used by 32-bit MS Office versions).

    Now you can start a 32-bit MS Office application without the "re-configuring" issue. Note that the "mso.dll" registry value will already be present if a 64-bit version of MS Office is installed. In this case the value should not be deleted or renamed."

    So before I tried this I made a restore point before installing the Access 64bit driver. I installed the driver, got the issue again, then went into my regedit and deleted the MSO.DLL. Now Word and Excel open normally! So this appears to have worked.

    But when I open scenProc it says it can't find the AutogenDescriptions.xml and the RoofDescriptions.xml in the 'C:\Users\Clutch\AppData\Local\Temp\scenProc\Extrusions.xml'.

    So I manually added them there. However, it is now asking for 'Extrusions.xml', but I cannot find an .xml file of that anywhere.

    So Arno, should I just try re-installing the latest tools version of all your tools and just overwrite? I take it your program creates those .xmls automatically?

    Getting close I think :confused:

    Oh, to answer your question I am using Windows 7 Ultimate 64bit and Office 2010 Pro Plus 32bit.
     
    Last edited: 4 Jul 2013
  6. arno

    arno Administrator Staff Member FSDevConf team Resource contributor

    Joined:
    28 May 2004
    Messages:
    24,826
    Country:
    netherlands
    Hi,

    Those XML files in the temp folder should not be copied manually. They are normally copied (or decompiled) there from your FSX installation folder. So did you set the path to FSX right in the options?
     
  7. Clutch Cargo

    Clutch Cargo

    Joined:
    7 Mar 2006
    Messages:
    846
    Country:
    unitedstates
    Ok, I think we are good. I d/l again your latest release. Copied over all the files and now scenProc is opening (had to reenter paths again), and it looks like all the proper xml files were created. AND my MS Office is working as normal!

    :D

    Now it is a HAPPY 4th!
     
  8. arno

    arno Administrator Staff Member FSDevConf team Resource contributor

    Joined:
    28 May 2004
    Messages:
    24,826
    Country:
    netherlands
    Glad to hear it is working now!
     
  9. Clutch Cargo

    Clutch Cargo

    Joined:
    7 Mar 2006
    Messages:
    846
    Country:
    unitedstates
    Well thought it was working but no. Every time I try to process I get an Error Handler window:

    "An unexpected error occured during running your configuration

    Error:
    External component has thrown an exception."

    Even used your examples which worked in the past.

    Then when I try to close the program I get another error stating the process cannot access the file because it is being used by another program. I sent you a report. Maybe that will help. Have to go into CNTL+ALT+DEL to close scenProc after any error is thrown in processing.
     
    Last edited: 4 Jul 2013
  10. MyPC8MyBrain

    MyPC8MyBrain

    Joined:
    1 Mar 2013
    Messages:
    428
    Country:
    us-california
    run as admin???
     
  11. Clutch Cargo

    Clutch Cargo

    Joined:
    7 Mar 2006
    Messages:
    846
    Country:
    unitedstates
    Nah... I think I am just screwing things up. :p Will re-read the tutorials again and give er another go today.
     
  12. arno

    arno Administrator Staff Member FSDevConf team Resource contributor

    Joined:
    28 May 2004
    Messages:
    24,826
    Country:
    netherlands
    I'll check the error report, not sure what is going on there.
     
  13. arno

    arno Administrator Staff Member FSDevConf team Resource contributor

    Joined:
    28 May 2004
    Messages:
    24,826
    Country:
    netherlands
    Hi,

    The error message indeed indicates something is wrong with that database driver. I am afraid I can't advice more than a reinstall :(
     
  14. Clutch Cargo

    Clutch Cargo

    Joined:
    7 Mar 2006
    Messages:
    846
    Country:
    unitedstates
    Yea, I re-read tutorials. Made sure I was doing it correctly. As far as I can now see I am following steps so must be that "snarky" driver as you say. At least we know the culprit. I will try to reinstall. I take it is best to try an un-install driver or just overwrite?
     
  15. arno

    arno Administrator Staff Member FSDevConf team Resource contributor

    Joined:
    28 May 2004
    Messages:
    24,826
    Country:
    netherlands
    Hi,

    I am not sure, since I never had this problem.

    The only problem I encountered is that the 64 bit driver didn't want to install, because I have a 32 bit Office on my machine. I posted the workaround that worked for me in the manual. But the trouble you reported I haven't seen before.

    I think I should try to get rid of this additional driver soon, it is becoming annoying :)
     
  16. Clutch Cargo

    Clutch Cargo

    Joined:
    7 Mar 2006
    Messages:
    846
    Country:
    unitedstates
    Yea, I'm all in favor of replacing the driver,ha!

    Appears I can either have it working with scenProc or MS Office but not both. Guess who's gonna win out I'm afraid.